Nederlandse Ambassade in Praag, Tsjechië

Bulletproof skin: De oneindige mogelijkheden van kunst

Van 4 tot 12 april 2013 werd in Praag het 6e Enter: Biopolis International Art/Sci/ Tech festival gehouden, waarin Nederland werd vertegenwoordigd door Jalila Essaïdi (1980), biokunstenares die biologie en life science gebruikt als artistiek medium.

Met haar bulletproof skin wist zij de interesse van vele bezoekers te wekken. Het idee achter dit kunstproject is om met behulp van spinnenzijde de menselijke huid zó te manipuleren dat deze ondoordringbaar wordt voor kogels. Spinnenzijde kent namelijk unieke materiaaleigenschappen en is sterker dan staal, waardoor het perfect is om kogels te weren en dus geschikt voor de militaire wereld. Daarnaast is het materiaal biologisch afbreekbaar en kan het samen werken met de menselijke huid, waardoor het bovendien interessant wordt voor de biomedische wetenschappen.

Toch roepen de uiteenlopende mogelijkheden van de werking van dit materiaal direct nieuwe vragen over esthetiek en ethiek op. Want is het verantwoord om dit idee achteloos te verkopen aan de hoogste bieder? Mag dit idee voor militaire en commerciële doeleinden gebruikt worden? Het allerbelangrijkste is misschien wel dat Essaïdi’s kunst vragen oproept over de wereld in ontwikkeling.

De Nederlandse Ambassade in Tsjechië is dan ook trots om een bijdrage te kunnen leveren aan dit unieke, vooruitstrevende festival, waarin kunst, wetenschap en techniek samenkomen en wordt gekeken naar de toepasbaarheid van kunst. Er bestaan plannen om volgend jaar een soortgelijk festival in de regio Eindhoven te organiseren - het technologische hart van Nederland en sinds 2011 ‘the World’s Smartest Region’.